رباتهای دندانپزشکی نسل جدید تجهیزات دندانپزشکی دیجیتال هستند که کاربردهای گوناگونی در این حوزه دارند. در حال حاضر، بیشتر این رباتها کاربرد تحقیقاتی دارند و برخی مراحل آمادهسازی در فرایند درمان را انجام میدهند. یومی (Yomi) نخستین ربات دندانپزشکی در جهان است که موفق شده است تأییدیه سازمان دارو و غذای آمریکا (FDA) را بگیرد. کاربرد اصلی این ربات در کاشت سریع و دقیق ایمپلنت است. در این مقاله، به معرفی ربات دندانپزشکی یومی و ویژگیهای شگفتانگیز آن میپردازیم.
ربات دندانپزشکی یومی
شرکت آمریکایی نئوسیس (Neocis) از سال 2016 پژوهشهای گستردهای را در حوزه تکنولوژیهای رباتیک و کاربرد آن در دندانپزشکی آغاز کرد. پس از ساخت چند نمونۀ آزمایشی، این شرکت موفق شد نخستین ربات دندانپزشکی خود را با نام یومی (Yomi) عرضه کند. ربات دندانپزشکی یومی موفق شد در اکتبر 2019 مجوز سازمان دارو و غذای آمریکا(FDA) را دریافت کند.
یومی نخستین ربات دندانپزشکی است که این تأییدیه را دریافت کرده است. این ربات شگفتانگیز برای کار در حوزه جراحیهای ایمپلنت طراحی شده است و از طریق جراحی نیمه تهاجمی (minimally invasive) توانسته است سرعت و دقت انجام ایمپلنت دندان را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. در واقع یومی از طریق ترکیبی از تجسم بصری، نشانههای صوتی و بازخورد لمسی به پزشکان کمک میکند تا ایمپلنتها را با دقت و سرعت بیشتری جایگذاری نمایند.
نحوه کار یومی
یومی (Yomi) یک سیستم رباتیک رایانهای است که به دندانپزشکان در مراحل قبل و حین عمل جراحی کاشت ایمپلنت کمک میکند. بازوی رباتیک این سیستم را دندانپزشک هدایت میکند. علاوه بر این، یومی یک بازوی ردیاب نیز دارد که به بیمار متصل میشود و موقعیت او را به صورت لحظهای دنبال میکند. این ردیاب به بازوی رباتیک یومی امکان میدهد تا به محض حرکت بیمار، به همان سمت حرکت کند.
ربات دندانپزشکی یومی برنامهریزی دقیق دیجیتال و هدایت چندحسی ابزارهای جراحی را ترکیب میکند. به این ترتیب، این دستگاه پیشرفته به دندانپزشکان کمک میکند تا ایمپلنتها را با درجه بالایی از دقت، کارایی و ایمنی جایگذاری نمایند. جراحیهایی که با یومی انجام میشوند به برشهای کوچکتری نیاز دارند و نیازی به بخیه نخواهند داشت. بنابراین، یومی جراحی را با درد کمتری برای بیماران انجام میدهد و بهبود آن نیز بسیار سریعتر انجام میگیرد. همچنین یومی (Yomi) با استفاده از سیستم بازخورد ویژه خود میتواند در هر مرحله از عمل، مسیر درست و اشتباه را به دندانپزشک نشان دهد. هنگامی که جهت حرکت بازو در مسیری نادرست قرار میگیرد، یومی با هشدار صوتی، دندانپزشک را مطلع میکند.
کاربرد ربات دندانپزشکی یومی
استفاده از رباتهای دندانپزشکی مزیتهای متعددی را برای دندانپزشکان و جراحان به همراه میآورد. یومی قابلیت کار در ابعادی کوچکتر از میلیمتر را با دقت و ظرافت بسیار زیادی امکانپذیر کرده است. کاربرد اصلی یومی در حال حاضر در ایمپلنت دندان است. دندانپزشکان با استفاده از این ربات موفق شدهاند فرایند ایمپلنت دندان را در یک روز خلاصه کنند. تا پیش از به کار گیری رباتها در فرایند درمان، ایمپلنت دندان حداقل در دو جلسه با فاصلۀ یک هفته انجام میشد تا پایه ایمپلنت در دهان بیمار فیکس شود. با وجود این، تا اواسط سال 2023 تنها 24 مرکز درمانی مجهز به این ربات هوشمند هستند و هزینه ساخت هر دستگاه یومی حدود 150.000 دلار تخمین زده میشود.
آینده رباتهای دندانپزشکی
آلون موزس (Alon Mozes) و خوان سالسدو (Juan Salcedo) بنیانگذاران کمپانی آمریکایی نئوسیس (Neocis) و سازنده این ربات پیشرفته هستند. این کمپانی در حال توسعه یومی و بهبود عملکرد آن است تا از این طریق امکان به کار گیری این ربات پیشرفته در دیگر حوزههای دندانپزشکی نیز فراهم شود.
از سوی دیگر، شرکتهای متعددی در سالهای اخیر سرمایهگذاریهای زیادی را برای طراحی و ساخت رباتهای دندانپزشکی انجام دادهاند. با توجه به توسعه تکنولوژیهای مرتبط با اسکنرهای سهبعدی دندانپزشکی و دیگر تجهیزات دیجیتال این حوزه، پیشبینی میشود در سالهای آینده با پیشرفتهای بسیار زیادی در این حوزه روبهرو شویم. پایین آوردن هزینههای ساخت این تجهیزات و به کار گیری آنها در جراحیهای پیچیده یکی از مهمترین دغدغههای توسعهدهندگان رباتهای دندانپزشکی است.
سوالات متداول معرفی ربات دندانپزشکی یومی (Yomi)
ربات دندانپزشکی یومی چیست؟
یومی (Yomi) نخستین ربات دندانپزشکی در جهان است که موفق شده تأییدیه سازمان دارو و غذای آمریکا را دریافت کند. کاربرد اصلی یومی در حال حاضر در ایمپلنت دندان است. دندانپزشکان با استفاده از این ربات موفق شدهاند فرایند ایمپلنت دندان را در یک جلسه خلاصه کنند.
رباتهای دندانپزشکی چه کاربردهایی دارند؟
در حال حاضر، کاربرد اصلی رباتهای دندانپزشکی نظیر یومی در کاشت ایمپلنت است. این دستگاه پیشرفته به دندانپزشکان کمک میکند تا ایمپلنتها را با درجه بالایی از دقت، کارایی و ایمنی جایگذاری نمایند. پژوهشهای متعددی در حال انجام است تا با توسعۀ این ابزار پیشرفته، در آینده از آن در جراحیهای تخصصی دهان و دندان استفاده شود.